ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΩΝ

Nice Social Bookmark

Facebook TwitterLinkedin

Παρόλο που το πότε και που ξεκίνησαν οι πολεμικές τέχνες δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί, εντούτοις είναι δεδομένο ότι πολύ παλιά υπήρξαν φυσικές πράξεις που περιλάμβαναν την χρήση των ποδιών και των χεριών για σκοπό της αυτοάμυνας.

itfΕάν  ορίζαμε αυτές τις φυσικές πράξεις σαν Taekwondo οποιοσδήποτε μπορεί να ισχυριζόταν πως επινόησε το Taekwondo. Υπάρχει όμως πολύ μικρή ομοιότητα ανάμεσα στο σημερινό Taekwondo και τις μορφές άοπλης μάχης που αναπτύχθηκαν στο παρελθόν. Το Taekwondo διαφέρει πάρα πολύ από τις άλλες πολεμικές τέχνες. Στην πραγματικότητα καμία άλλη πολεμική τέχνη δεν είναι τόσο προηγμένη όσον αφορά την  μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα των τεχνικών καθώς και την άριστη φυσική κατάσταση που μεταδίδει στους ασκούμενους. Εφόσον οι θεωρίες , ορολογία, τεχνικές ,συστήματα ,μέθοδοι ,κανόνες, πρακτική εφαρμογή και πνευματική εμπέδωση έχουν αναπτυχθεί επιστημονικά και έχουν συστηματοποιηθεί και ονομαστεί από τον ιδρυτή, θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε οποιαδήποτε άλλη φυσική πράξη στην οποία χέρια και πόδια χρησιμοποιούνται για την αυτοάμυνα ,σαν το Taekwondo. Καμία άλλη πολεμική τέχνη δεν είναι εξουσιοδοτημένη να λέγεται Taekwondo. Μόνον αυτοί που εξασκούνται στις τεχνικές που βασίζονται στις θεωρίες ,αρχές και φιλοσοφία του ιδρυτή του ,θεωρούνται μαθητές του αυθεντικού Taekwondo.

     Πότε και που ξεκίνησε το Taekwondo;

Ένας συνδυασμός περιστάσεων έκανε δυνατό για μένα, να ιδρύσω και να αναπτύξω το TAEKWON – DΟ, εκτός του ότι γνώριζα TAEK KYON είχα την ευκαιρία να μάθω KARATE στην Ιαπωνία ,κατά την διάρκεια των 36 χρόνων στα οποία η χώρα μου βρισκόταν υπό την Ιαπωνική κατοχή. Μετά την απελευθέρωση της Κορέας το 1945 ,τοποθετήθηκα σε διακεκριμένη θέση ,σαν ιδρυτικό μέλος των νεοσχηματιζόμενων ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας. Το πρώτο μου έδωσε την αίσθηση της δημιουργίας ,ενώ το δεύτερο τη δύναμη να διαδώσω το TAEKWON – DO , παρόλο τις λυσσαλέες αντιδράσεις.

Η ανάδειξη του TAEKWON – DO σε διεθνή πολεμική τέχνη σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα ,οφείλετε σε μια ποικιλία παραγόντων. Τα κατά της σύγχρονης κοινωνίας ( ηθική διάβρωση ,υλισμός, εγωισμός ) δημιούργησαν ένα πνευματικό κενό. Το TAEKWON – DO ήταν το αντιστάθμισμα για τα υπερισχύοντα αυτά αισθήματα του πνευματικού κενού , της καχυποψίας και παρακμής. Επιπλέον υπήρξαν και βίαιοι καιροί στους οποίους οι άνθρωποι είχαν την ανάγκη να βρουν μέσα για την προστασία τους και για αυτό η ανωτερότητα του TAEKWON – DO έγινε ευρύτατα αποδεκτή. Η κοινωνική μου θέση ,το πλεονέκτημα ότι ήμουν ιδρυτής της πολεμικής αυτής τέχνης καθώς και η υγεία μου συνέβαλαν στην γρήγορη εξάπλωση του TAEKWON – DO σε όλο τον κόσμο. 

Η ανάμειξή μου στις πολεμικές τέχνες βοήθησε στην βελτίωση της υγείας που μου έδωσε ο θεός. Ήμουν από την φύση μου εύθραυστος και αδύναμος για αυτό και στην ηλικία των 15 ,ο καθηγητής της καλλιγραφίας με παρότρυνε να μάθω TAEK KYON. Το 1938 λίγες μέρες προτού φύγω από την Κορέα για να σπουδάσω στην Ιαπωνία ,μπλέχτηκα σε ένα επεισόδιο ,πράγμα που θα έκανε δύσκολη την επιστροφή μου στην πατρίδα γιατί υπήρχε ο φόβος των αντιποίνων. Αποφάσισα να γίνω μαύρη ζώνη στο KARATE καθώς βρισκόμουν στην Ιαπωνία.

Ήθελα να αποκτήσω την ικανότητα να προστατεύω αποτελεσματικά τον εαυτό μου ενάντια σε όλους που ήθελαν να με βλάψουν. Όχι μόνο κατάφερα να γυρίσω στην Κορέα ,αλλά και ηγήθηκα και της εθνικής απελευθερωτικής κίνησης. Όπως συνέβη με τόσους άλλους πατριώτες στη διάρκεια της ιστορίας του ανθρώπου ,έτσι και εγώ προκάλεσα την οργή αυτών που βρισκόταν σε θέση ισχύος. Φυλακίστηκα για ένα διάστημα σε Ιαπωνικές στρατιωτικές φυλακές. Τον Ιανουάριο του 1946 διορίστηκα ανθυπολοχαγός του στρατού της Κορέας και τοποθετήθηκα στο 4ο σύνταγμα πεζικού σαν αρχηγός λόχου. Άρχισα να διδάσκω KARATE στους στρατιώτες μου , σαν μέσο φυσικής και πνευματικής εξάσκησης. Τότε μόνο κατάλαβα ότι έπρεπε να αναπτύξουμε την δική μας εθνική πολεμική τέχνη, ανώτερη και στο πνεύμα και στην τεχνική από το Ιαπωνικό KARATE. Πίστευα ότι διδάσκοντας αυτή την τέχνη σε όλη τη χώρα θα μπορούσα να εκπληρώσω την υπόσχεση που είχα δώσει σε 3 συγκρατούμενους μου που είχαν φυλακιστεί και αυτοί από τους γιαπωνέζους.

΄΄ ο λόγος που ο λαός μας υποφέρει με αυτόν τον τρόπο στα χέρια των Γιαπωνέζων ΄΄ είχα πει ΄΄ είναι γιατί οι προγονοί μας απέτυχαν να κυβερνήσουν σωστά. Εκμεταλλευόταν τον λαό και τελικά έριξαν την χώρα σε ξένη κυριαρχία. Αν ποτέ κερδίσουμε και πάλι την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας ,να μην γίνουμε εμείς οι κυβερνήτες των ανθρώπων. Αντίθετα , ας αφοσιωθούμε στο να συμβουλεύουμε αυτούς που κυβερνούν΄΄.

Με αυτή την φιλοδοξία στην σκέψη μου ,άρχισα να αναπτύσσω νέες τεχνικές συστηματικά ,από τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου. Μέχρι το τέλος του 1954 είχα σχεδόν ολοκληρώσει την ίδρυση μιας νέας πολεμικής τέχνης για την Κορέα και στις 11 Απριλίου 1955 της δόθηκε η ονομασία TAEKWON – DO.

Στο πνευματικό επίπεδο το TAEKWON – DΟ πηγάζει από τις παραδοσιακές ηθικές αρχές της Ανατολής και φυσικά από την δική μου φιλοσοφία. Παρόλο που το ύψος μου είναι 1,5 μ περίπου, είμαι περήφανος γιατί έζησα σύμφωνα με τις ηθικές μου πεποιθήσεις. Προσπάθησα πάντοτε να μάχομαι στο πλευρό της δικαιοσύνης ,χωρίς να φοβάμαι οτιδήποτε. Πιστεύω ότι αυτό το κατόρθωσα χάρη στην αστείρευτη δύναμη και αδάμαστο πνεύμα που μου έδωσε το TAEKWON – DO. Οι τεχνικές του TAEKWON – DO βασίζονται σε αρχές της σύγχρονης επιστήμης και κυρίως στη Φυσική του Νεύτωνα που μας διδάσκει πώς να παράγουμε τη μέγιστη δύναμη. Οι στρατιωτικές τακτικές της επίθεσης και της άμυνας έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί.

Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι, παρόλο που προανέφερα πως έμαθα KARATE και TAEK KYON ,εν τούτοις οι θεμελιώδεις θεωρίες και αρχές του TAEKWON – DO  είναι εντελώς διαφορετικές από οποιαδήποτε άλλη πολεμική τέχνη στον κόσμο.

Το Μάρτιο του 1959 με τη στρατιωτική ομάδα επιδείξεων TAEKWON – DO σε περιοδεία στο εξωτερικό επισκεφθήκαμε το Νότιο Βιετνάμ και την Ταιβάν.

 Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της Κορέας που γινόταν κάτι τέτοιο. Κατά την διάρκεια αυτής της περιοδείας ανανέωσα την απόφασή μου να αφήσω την πνευματική κληρονομιά μου στον κόσμο με την μορφή του TAEKWON – DO και σχημάτισα τα ακόλουθα βασικά ιδανικά για τους ασκούμενους:

1) Αναπτύσσοντας ορθολογικό μυαλό και δυνατό σώμα θα αποκτήσουμε σιγουριά στον εαυτό μας για να στεκόμαστε πάντοτε στο πλευρό της δικαιοσύνης

2) Θα ενωθούμε με όλους τους ανθρώπους σε μία κοινή αδελφότητα άσχετα από θρησκεία ,φυλή ,εθνικούς και ιδεολογικούς φραγμούς.

3) θα αφοσιωθούμε στη δημιουργία μιας ειρηνικής ανθρώπινης κοινωνίας στην οποία η δικαιοσύνη ,η ηθική ,η σιγουριά και ο ουμανισμός θα κυριαρχούν.

Αποφάσισα επίσης να αφοσιωθώ στην ευρεία εξάπλωση του TAEKWON – DO σε όλο τον κόσμο ,με την ελπίδα ότι θα ήταν το μέσο με το οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί η ένωση της διαιρεμένης μου πατρίδας.taekwondo drawing cool 5 transparent

Η μελέτη μου στο TAEKWON – DO  χωρίστηκε σε 2 μέρη: πνευματική πειθαρχεία και τεχνική τελειοποίηση. Επειδή το ανθρώπινο πνεύμα ανήκει στο βασίλειο της μεταφυσικής ,το τι εννοώ λέγοντας πνευματική πειθαρχία είναι δύσκολο να περιγράφει. Δεν μπορούμε να αγγίξουμε ,να ακούσουμε ή να δούμε το πνεύμα ενός ανθρώπου. Είναι κάτι ευρύτερο και βαθύτερο από ότι μπορούμε να κατανοήσουμε. Από αυτή την άποψη ,εγώ (ή ο καθένας γενικά) είμαι μονάχα άλλος ένας μαθητής που συμμετέχει στη συνεχή και ατελείωτη διαδικασία  της μάθησης. Προσπαθώ να καταλάβω την πνευματική διάσταση του TAEKWON – DO μαθαίνοντας τα ιδανικά του και κατανοώντας το πλήρες νόημα καθενός από τα Tul. Αν θεωρήσουμε τον εαυτό μας σαν ένα με το TAEKWON – DO θα το σεβαστούμε όπως σεβόμαστε το ίδιο μας το σώμα και έτσι ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσουμε το TAEKWON – DO για κακό σκοπό.

Τα ονόματα των Tul έχουν δοθεί από τα ονόματα των ποιο επιφανών ανθρώπων στη διάρκεια των 5000 χρόνων της Κορεάτικης ιστορίας. Η σωστή κατανόηση των Tul οδηγεί στην συνειδητοποίηση ότι το TAEKWON – DO είναι πολεμική τέχνη που πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο για την αυτοάμυνα και μονάχα για δίκαιους σκοπούς. Για αυτό στην μακροχρόνια ιστορία της Κορέας οι στρατιωτικές δυνάμεις της δεν χρησιμοποιήθηκαν για την εισβολή εναντίων γειτόνων κρατών ούτε για οποιοδήποτε άλλο σκοπό παρά μόνο για την εθνική άμυνα.

Όσον αφορά το τεχνικό μέρος δημιούργησα μια μεγάλη ποικιλία από τεχνικές οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις. Βασίζονται στις ακόλουθες αρχές:

1) όλες οι κινήσεις έχουν σχεδιαστεί ώστε να παράγεται η μέγιστη δύναμη σύμφωνα με τις επιστημονικές μεθόδους και την αρχή της κινητικής ενέργειας.

2) οι αρχές που αφορούν τις τεχνικές είναι τόσο ξεκάθαρες που ακόμα και ένας άσχετος από το TAEKWON – DO να είναι ικανός να διακρίνει τη σωστή από τη λανθασμένη κίνηση.

3) η απόσταση και η γωνία κάθε κίνησης πρέπει να ορίζεται με ακρίβεια για να επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερη επίθεση και άμυνα.

4) ο σκοπός και ο τρόπος κάθε κίνησης πρέπει να είναι ξεκάθαρος και απλός για να διευκολύνετε η διδασκαλία και η μάθηση.

5) πρέπει να αναπτύσσονται σωστές μέθοδοι διδασκαλίας ώστε όλοι νέοι και γέροι, άνδρες και γυναίκες να απολαμβάνουν τα ευεργετήματα του TAEKWON – DO

6) πρέπει να επινοούνται σωστές αναπνευστικές μέθοδοι ώστε να αυξάνεται η ταχύτητα κάθε κίνησης και να μειώνεται η κούραση

7) η επίθεση πρέπει να γίνεται εναντίον κάθε ζωτικού σημείου του σώματος ,η άμυνα πρέπει να γίνεται ενάντια σε κάθε είδος επίθεσης

8) από επιθετικά εργαλεία πρέπει να χρησιμοποιούνται (αν χρησιμοποιούνται) μόνο εκείνα που χρησιμεύουν για την κάλυψη μερών του ανθρώπινου σώματος.

9) κάθε κίνηση είναι εύκολη στην εκτέλεση της και ετσι επιτρέπει στον μαθητή να απολαύσει το TAEKWON – DO και σαν άθλημα και σαν δημιουργία.

10) ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην αποφυγή των τραυματισμών και στη δημιουργία καλής υγείας.

11) κάθε κίνηση πρέπει να είναι αρμονική και ρυθμική ώστε το TAEKWON – DO να είναι και αισθητικά ευχάριστο

12) κάθε κίνηση στα Tul ,πρέπει να αντιπροσωπεύει την προσωπικότητα και τον πνευματικό χαρακτήρα του προσώπου από το οποίο το Tul πήρε την ονομασία του.

Η προσκόλληση σε αυτές τις βασικές αρχές είναι αυτό που κάνει το TAEKWON – DO μία πολεμική και αισθητική τέχνη και μια επιστήμη ένα άθλημα.

EasyCookieInfo