ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΩΝ

Nice Social Bookmark

Facebook TwitterLinkedin

To TAEKWON – DO είναι τρόπος ζωής.

Ποιο ακριβώς είναι το νόημα του TAEKWON – DO;

              Για να το θέσουμε απλά TAEKWON – DO είναι ένα είδος άοπλης μάχης ,σχεδιασμένο για τον σκοπό της αυτοάμυνας. Ωστόσο είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Είναι η [επιστημονική χρησιμοποίηση του σώματος στην μέθοδο της αυτοάμυνας. Είναι το σώμα που έχει κερδίσει την έσχατη αξιοποίηση των ικανοτήτων του ύστερα από εντατική και φυσική εξάσκηση.

             Είναι μια πολεμική τέχνη χωρίς όμοιο ούτε σε δύναμη ούτε σε τεχνική. Παρόλο που είναι μια πολεμική τέχνη, η πειθαρχία η τεχνική και η πνευματική εξάσκηση που προσφέρει, αποτελούν ,μπορούμε να πούμε το γουδί στο οποίο πλάθεται ένα ισχυρό αίσθημα δικαιοσύνης ,γενναιότητας ,ταπεινοφροσύνης και αποφασιστικότητας.

             Αυτές οι πνευματικές καταστάσεις είναι που διαχωρίζουν τον πραγματικά εξασκούμενο ,από αυτόν που προσπαθεί να εντυπωσιάσει και αρκείται μονάχα στο μαχητικό μέρος του TAEKWON – DO.

             Αυτός είναι ένας από τους λόγους που το TAEKWON – DO λέγεται τέχνη αυτοάμυνας. Συνεπάγεται ακόμη και τρόπο σκέψης και ζωής ,ιδιαίτερα στην εμπέδωση αυστηρού πνεύματος αυτοέλεγχου και πειθερχίας και ακόμη ηθικού οπλισμού.

             Η ποιο κοντινή περιγραφή που μπορούμε να δώσουμε στο TAEKWON – DO είναι ότι είναι σχεδόν ένα είδος λατρείας.

             Μεταφρασμένο στην κυριολεξία  ΤΑΕ σημαίνει πηδώ για να χτυπήσω ή να σπάσω με το πόδι. Το  KWON συμβολίζει την γροθιά – χτυπώ ή καταστρέφω με το χέρι ή την γροθιά. DO σημαίνει τέχνη ή τρόπος – ο σωστός τρόπος τον οποίο όμως μας υπόδειξαν οι σοφοί και οι άγιοι του παρελθόντος. Συνολικά δηλαδή TAEKWON – DO σημαίνει την τεχνική εξάσκηση και τις τεχνικές άοπλης μάχης τόσο για την αυτοάμυνα όσο και για την υγεία. Οι τεχνικές αυτές περιλαμβάνουν την έντεχνη εφαρμογή γροθιών , μπλοκ και χτυπημάτων με το πόδι ,για την γρήγορη καταστροφή του κινούμενου αντιπάλου ή αντιπάλων.   

             Το TAEKWON – DO δηλαδή καθιστά ικανό τον αδύνατο να κατέχει ένα άριστο όπλο και ταυτόχρονα του δίνει αυτοπεποίθηση , έτσι ώστε να μπορέσει όχι μόνο να υπερασπιστεί τον εαυτό του αλλά και να νικήσει και τον αντίπαλο. Φυσικά όταν το TAEKWON – DO εφαρμόζεται λανθασμένα μπορεί να γίνει ένα θανάσιμο όπλο. Γι΄αυτό πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην πνευματική εξάσκηση για να εμποδίζονται οι μαθητές από κακή χρησιμοποίηση του TAEKWON – DO. Όσο για τις γυναίκες αθλούμενες θα βρουν  αναμφίβολα το TAEKWON – DO σαν ανεκτίμητο πλεονέκτημα ενάντια στις επιθέσεις επίδοξων κακοπιών. Όταν κάποιος πληροφορείται για τις πολλές περιστάσεις στις οποίες εύθραυστες γυναίκες υπερασπίσθηκαν αποτελεσματικά τον εαυτό τους , ίσως τους φαίνεται απίστευτο. Αλλά στην πραγματικότητα αυτές μπόρεσαν να σωθούν γιατί ήταν γνώστες της τέχνης της αυτοάμυνας.

             Τα κατορθώματα του TAEKWON – DO είναι μεγάλα σε αριθμό. Ας αναφέρουμε μερικά: για παράδειγμα πήδημα πάνω από μία μοτοσικλέτα με αναβάτη ή πάνω από 11 άτομα στη σειρά και χτύπημα στόχου με το πόδι. Σπάσιμο με το πόδι ξύλινης σανίδας πάχους 2,5 πόντους που βρίσκεται σε ύψος 3 μέτρων από το έδαφος. Σπάσιμο 7 ή 8 σανίδων με ένα απλό χτύπημα με την γροθιά. Δύο διαδοχικά εναέρια χτυπήματα και μάλιστα με το ίδιο πόδι εναντίων δύο στόχων. Για τον απλό άνθρωπο του δρόμου τέτοια κατορθώματα φαίνονται απίστευτα. Για τους σοβαρούς μαθητές του TAEKWON – DO καθώς και για τους δασκάλους αυτής της τέχνης είναι κάτι το συνηθισμένο. Φυσικά μαθαίνοντας αυτή την τέχνη δεν σημαίνει πως θα σου ζητηθεί να κάνεις ακατόρθωτα πράγματα (για  παράδειγμα κάποιος σε προκαλεί να σκοτώσεις άγριο ταύρο με τα χέρια σου). Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι ισοδύναμες επιδείξεις τέτοιας αποτελεσματικής χρησιμοποίησης της σωματικής και μόνο δύναμης δεν μπορεί να δει κανείς σε άλλες μορφές μαχητικής φυσικής τέχνης.

             Ακατάπαυστη εξάσκηση είναι απαραίτητη για να βρίσκεται κανείς σε άριστη φόρμα και φυσική κατάσταση. Στην εξάσκηση όλοι οι μυς του σώματος χρησιμοποιούνται.

             Από την χρησιμοποίηση των μυών , μπορεί κανείς να δαμάσει όλη την διαθέσιμη δύναμη που προέρχεται από κάθε μυϊκή συστολή. Αυτή η δύναμη πρέπει να χρησιμοποιείται εναντίων ανθρώπινου στόχου και κυρίως στα ποιο τρωτά ή στα ποιο ζωτικά σημεία του αντιπάλου, μάλιστα όταν ο αντίπαλος βρίσκεται σε κίνηση.

             Σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητο να υπενθυμίσουμε στους μαθητές του TAEKWON – DO ότι η τέχνη της αυτοάμυνας είναι ειδικά σχεδιασμένη για την γρήγορη αντεκδίκηση του επιτιθέμενου αντιπάλου.

             Τα περισσότερα από τα καταστροφικά χτυπήματα του TAEKWON – DO στηρίζονται κυρίως στην αρχική σύγκρουση που προκαλεί το χτύπημα και στην πρόσθετη δύναμη που δίνει το αναπήδημα των κινούμενων μελών του σώματος του αντιπάλου. Παρόμοια , χρησιμοποιώντας την ταχύτητα που δίνει η δύναμη του αντιπάλου το παραμικρό σπρώξιμο είναι αρκετό για να τον κάνει να χάσει την ισορροπία του και να ανατραπεί. Ιδίως στην περίπτωση των μαθητών του TAEKWON – DO που βρίσκονται σε συνεχή εξάσκηση δεν θα ξοδεύουν χρόνο για να σκεφτούν τι θα κάνουν σε μία δύσκολη περίσταση, γιατί η αντίδραση θα τους έρχεται αυτόματα οι ενέργειές τους δηλαδή θα είναι αποτέλεσμα των ανακλαστικών τους.

            Οι ώρες που θα ξοδεύει κανείς στην εξάσκηση δεν θα πάνε χαμένες. Ο αθλητής δηλαδή θα ανταμειφθεί. Η ανταμοιβή αυτή θα  έχει την μορφή ταχύτατων αντιδράσεων και θανατηφόρων χτυπημάτων ενάντια στον αντίπαλο, σε οποιαδήποτε περίσταση.

             Ακόμη και όταν κάποιος ασκείται στο TAEKWON – DO μόνο και μόνο γιατί του αρέσει η εξάσκηση τότε η ψυχαγωγία που νοιώθει θα δικαιολογεί τον χρόνο που αφιερώνει σε αυτή την τέχνη. Για αυτό και είναι εξίσου κατάλληλο και για τους νέους και για τους ηλικιωμένους και για τον άντρα και για την γυναίκα.

EasyCookieInfo