ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΩΝ

Social Bookmark

Facebook TwitterLinkedin

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ – ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ;

bullying

Ο σχολικός εκφοβισμός χαρακτηρίζεται από την επαναλαμβανόμενη, απρόκλητη παρενόχληση, κάποιου παιδιού το οποίο δυσκολεύεται να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Δύσκολα μπορεί να οριστεί αφού εκδηλώνεται με διάφορες μορφές. Οι εκδηλώσεις αυτές μπορούν να πάρουν τη μορφή της Ψυχολογικής Βίας και εκφράζονται με διάφορα πειράγματα, παρατσούκλια, κοροϊδία, εξύβριση, ταπείνωση, εξευτελισμό, ρατσιστικά σχόλια, απειλών ή και τρομοκρατίας. Όλα αυτά, το παιδί που εκφοβίζεται μπορεί μερικές φορές να εξαναγκαστεί να τα υποστεί. Η Σωματική Βία στον σχολικό εκφοβισμό εκδηλώνεται με χτυπήματα, σπρωξίματα και στριμώγματα. Ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να εκφραστεί και μέσα από την Οικονομική Εκμετάλλευση των παιδιών που εκφοβίζονται με αποτέλεσμα την κλοπή ή φθορά στα προσωπικά αντικείμενα τους. Τα τελευταία χρόνια προστέθηκε και η κατηγορία του Ηλεκτρονικού ή Διαδικτυακού Εκφοβισμού (cyber bullying) και χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει μορφές ψυχολογικής κακοποίησης και εκβιασμό, μέσω διαδικτύου ή παρεμφερή τεχνολογία.

Αυτό που διαχωρίζει τον σχολικό εκφοβισμό από το απλό πείραγμα, είναι η ένταση, η διάρκεια και η επανάληψη μιας κατάστασης και κυρίως η ανισορροπία δύναμης μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. Το παιδί «θύτης», δηλαδή το παιδί που εκφοβίζει, υπερέχει σωματικά από το παιδί που εκφοβίζεται δηλαδή το παιδί «θύμα». Αντιθέτως, όταν για παράδειγμα δυο παιδιά της ιδίας ισχύος έχουν «πιαστεί στα χέρια», αυτό το περιστατικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως σχολικός εκφοβισμός. Επίσης, ο μαθητής που εκφοβίζεται μπορεί να είναι συχνά μικρότερης ηλικίας και δεν έχει προκαλέσει τον μαθητή-θύτη.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Τα παιδιά που εκφοβίζονται:

* Έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη και συχνά τάσης αυτοκτονίας μέχρι την ενηλικίωση.

* Είναι πιο πιθανόν να παρουσιάσουν σωματικά συμπτώματα που περιλαμβάνουν, ημικρανίες, δερματικά προβλήματα ( π,χ. έκζεμα, ψωρίαση) έλκος, τρέμουλο, κρίσεις πανικού κ.α.

* Έρευνα έδειξε ότι τα θύματα – δημοτικoύ – είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχωτικά συμπτώματα στην εφηβεία.

* Είναι πιο πιθανό να παραπονιούνται για την υγεία τους. Σε μελέτη, η θυματοποίηση σχετίστηκε με την κατάσταση υγείας χρόνια αργότερα.

* Μείωση σχολικής απόδοσης και παρουσίας στο σχολείο.

* Έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιδράσουν με εξαιρετικά βίαιο τρόπο. Σε 12 από τα 15 περιστατικά στη δεκαετία του 1990, όπου μαθητές έριξαν πυρά στο σχολείο τους, ήταν θύματα σχολικού εκφοβισμού.

* Αυξημένο αίσθημα θλίψης και μοναξιάς.

* Αλλαγές στον ύπνο και στις διατροφικές συνήθειες.

* Απώλειας ενδιαφέροντος για δραστηριότητες.

Τα παιδιά που εκφοβίζουν:

* ‘Έχουν αυξημένες πιθανότητες κατάχρησης αλκοόλ και άλλων ναρκωτικών κατά την περίοδο της εφηβείας καθώς και ως ενήλικες.

* Είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε καυγάδες, σε βανδαλισμούς και να παρατήσουν το σχολείο.

* Είναι πιο πιθανό να ασκήσουν πρόωρη σεξουαλική δραστηριότητα.

* Είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα με τον νόμο ως ενήλικες και να ασκούν βία σε συντρόφους και στα παιδιά τους. Σε μία μελέτη, 60% των αγοριών που εκφόβιζαν στο Γυμνάσιο είχαν είδη πρόβλημα με τον νόμο πριν συμπληρώσουν τα 24 έτη.

Τα παιδιά παρατηρητές:

* Έχουν αυξημένες πιθανότητες να καπνίζουν και να κάνουν κατάχρηση αλκοόλης ή άλλων ναρκωτικών.

* ‘Έχουν αυξημένα προβλήματα ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων της κατάθλιψη και το άγχος.

* Είναι πιο πιθανόν να απουσιάζουν συχνά από το σχολείο.

TAEKWONDO ITF VS Bullying

Μέσω της εξάσκησης στο TAEKWONDO ITF, τα παιδιά διδάσκονται πώς να αναγνωρίζουν συνηθισμένες απειλές, στον δρόμο, καθημερινούς κινδύνους, σχολικό εκφοβισμό ακόμα και απαγωγείς. Η εξάσκηση στοχεύει επίσης στο να βελτιώσει την αυτοεκτίμησή τους, να χτίσει αυτοπεποίθηση, σεβασμό και πειθαρχία, αλλά και να κοινωνικοποιήσει τα παιδιά και να τα διδάξει να μιλούν και να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα.

Οι μέθοδοι του Α.Σ. ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ για παιδιά, ειδικά στις νεώτερες ηλικίες, είναι να διδάσκονται κυρίως μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια. Όσο περνούν τα χρόνια, η εξάσκηση περιλαμβάνει όλο και λιγότερα παιχνίδια, ενώ οι τεχνικές τους τείνουν όλο και περισσότερο με αυτές των ενηλίκων.

Τα εκπαιδευτικά παιχνίδια βοηθούν τα παιδιά να αναπτύσσουν τον συντονισμό των μελών του σώματός τους, να ακολουθούν οδηγίες και να βελτιώνουν την αυτοπεποίθησή τους. Μέσω των παιχνιδιών αυτών τα παιδιά μαθαίνουν πώς να αποφεύγουν τις επιθέσεις και πώς να αμύνονται όταν αυτό είναι απαραίτητο, Στη διαδικασία αυτή κάνουν επίσης και μία καταπληκτική και ειδικά σχεδιασμένη για την ηλικία τους γυμναστική.

Εν κατακλείδι, το παιδί δυναμώνει σωματικά ώστε να είναι υγειές και ικανό να αποτρέπει επιθέσεις, αποκτά εμπιστοσύνη στον εαυτό του ούτως ώστε να μην θυματοποιείται, κοινωνικοποιείται και προάγεται η εξωστρέφεια προκειμένου να μιλά για τα προβλήματα και να τα αντιμετωπίζει, ενώ διαρκώς μέσα από την προπόνηση αναπτύσσει τις ικανότητες του στην αυτοάμυνά και την εγρήγορση για κινδύνους, αποτρέποντας συνάμα και περιστατικά σχολικού εκφοβισμού.

EasyCookieInfo